Πέμπτη 29 Απριλίου 2010


Βρέφη και υγεία

• Βρεφική ακμή

Στα βρέφη πολύ συχνό είναι το λεγόμενο βρεφικό έκζεμα ή βρεφική ακμή. Πρόκειται για μικρά σπυράκια, όχι πολύ κόκκινα, που περιέχουν σμήγμα και κάνουν την εμφάνιση τους στο πρόσωπο του παιδιού. Οφείλονται στις ορμονικές διαταραχές που συμβαίνουν στον οργανισμό του καθώς μεγαλώνει, οπότε αλλάζουν τα συστατικά της επιδερμίδας του. Η βρεφική ακμή συνήθως εμφανίζεται μέχρι τον 1ο χρόνο ζωής του παιδιού και περνά από μόνη της. Ο παιδίατρος μπορεί να χορηγήσει κάποιες αλοιφές, για να διευκολύνει την υποχώρηση της.

• Σύγκαμα

Πρόκειτα για ερεθισμό το δέρματος συνήθως στις περιγεννητικές περιοχές και κύριος ένοχος είναι η πάνα. Από τη στιγμή που τα ούρα και τα κακά του μωρού δεν απομακρύνονται από το σώμα του, όπως προβλέπει η φύση, αλλά παραμένουν και μάλιστα εγκλωβισμένα , είναι δυνατόν το μικρό να μην εμφανίσει δερματικό πρόβλημα στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ούρα περιέχου αμμωνία, η οποία εισχωρεί στους πόρους το δέρματος και το ερεθίζει. Το δέρμα κοκκινίζει και μπορεί ακόμη και να σκάσει, επιτρέποντας να εισχωρούν μικρόβια στον οργανισμό. Για να προφυλάξετε το μωρό σας, πλένετε πολύ συχνά τη ευαίσθητη περιοχή του χρησιμοποιώντας βρεφικό σαπούνι.

• Νινίδα

Εμφανίζεται στο κεφαλάκι, τα φρύδια ή το μέτωπο του παιδιού και οπτικά θυμίζει την πιτυρίδα. Οφείλεται σε υπερπαραγωγή των κυττάρων το δέρματος του νεογνού. Ειδικότερα, τα κύτταρα του δέρματος αυτά παράγονται πολύ πιο γρήγορα από ότι στους ενήλικες, με αποτέλεσμα, όταν γεννίουνται τα νέα κύτταρα των κατώτερων στοιβάδων, οι ανώτερες να μην έχουν προλάβει να αποβάλλουν τα παλαιότερα. Έτσι δημιουργούνται αλλεπάλληλες στοιβάδες δερματικών κυττάρων, η λεγόμενη νινίδα. Η νινίδα υποχωρεί από μόνη της έως τον 7ο μήνα ζωής το μωρού.

• Δρωτσίλα

Από τα πιο συνηθισμένα δερματολογικά προβλήματα που εμφανίζουν τα μωρά μόλις βγούν από το μαιευτήριο και πάνε στο σπίτι είναι η δροσίλα. Πρόκειται για κόκκινα στίγματα, μικρά σε μέγεθος σαν το κεφάλι της καρφίτσας, που εμφανίζονται κυρίως στα σημεία του σώματος με πτυχές όπως η περιοχή πίσω από τα αυτιά, κι αυτό γίνεται επειδή ο ιδρώτας δεν προλαβαίνει να στεγνώσει, η υγρασία που παραμένει στην περιοχή ερεθίζει την επιδερμίδα, προκαλώντας δροτσίλα.

• Τοξικό ερύθημα

Τοξικό ερύθημα, πρόκειται για κοκκινίλες που εμφανίζονται στο δέρμα του νεογνού, σε όλα τα σημεία του σώματος του και μοιάζουν πολύ με τσιμπήματα από κουνούπια. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για τη αιτία που το προκαλεί. Μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι το δερματάκι του νεογέννητου είναι πολύ ευαίσθητο και ερεθίζεται με το παραμικρό. Αν κι περνά από μόνο του στις πρώτες 4-5 ημέρες της ζωής του βρέφους, συνήθως ο παιδίατρος αλείφει τα σημεία με εξανθήματα με κάποια αντιισταμινική αλοιφή, για να υποχωρήσει γρηγορότερα.

• Μητέρες και αντισώματα

Οι μητέρες των παιδιών, των οποίων εκδηλώνουν κολικούς , έχουν 31% μεγαλύτερη περιεκτικότητα αντισωμάτων στο γάλα τους, σε σχέση με εκείνες των οποίων τα βρέφη δεν εκδηλώνουν κρίσεις.

• Κολικός και αντισώματα

Το πρόβλημα δημιουργείται από μια πρωτεΐνη, ένα συγκεκριμένο αντίσωμα της αγελάδας που μεταφέρεται από το κυκλοφορικό σύστημα του βοοειδούς στο γάλα που παράγει.

• Κολικός και μητέρα

Εάν η μητέρα καταναλώνει γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ουσίες που προξενούν κολικό μεταφέρονται στο παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος.

• Κολικός και αγελαδινό γάλα

Σύμφωνα με μελέτη που έκαναν Σουηδοί γιατροί, σε 60 βρέφη, διαπίστωσαν ότι 43 βρέφη ανάρρωσαν όταν το αγελαδινό γάλα που έπιναν αντικαταστάθηκε με γάλα σόγιας ή ειδικό καζεϊνούχο υδρόλυμα, στο οποίο οι πρωτεΐνες του γάλακτος που ενοχοποιούνται έχουν εξουδετερωθεί.

• Κολικός και μελέτες

Από πρόσφατες μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι το 70% των βρεφικών κολικών οφείλεται σε αντίδραση του οργανισμού του νεογέννητου στο αγελαδινό γάλα.

• Κολικός και διατροφή

Ο βρεφικός κολικός συνδέεται απαραίτητα με τη διατροφή . Είναι σχεδόν απίστευτο, κι όμως τα βρέφη υποφέρουν συχνά από κολικούς του εντέρου εξαιτίας κάποιας τροφής που έχουν καταναλώσει.

• Σκοπός του τεστ apgar

Σκοπός του τεστ apgar είναι να καθορίσει αν το νεογέννητο χρειάζεται ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα. Δεν μπορεί να προβλέψει μακροχρόνια την υγεία ή την συμπεριφορά του παιδιού.

• Τελική βαθμολογία apgar

Η τελική βαθμολογία του τεστ apgar καταγράφεται στο βιβλιάριο υγείας του μωρού, το οποίο δίνεται στους γονείς κατά την αναχώρηση τους από το μαιευτήριο.

• Xαμηλή βαθμολογία

Χαμηλή βαθμολογία στο τεστ apgar, συνήθως συναντάμε στα πρόωρα μωρά, στο μυϊκό τους τόνο. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται επιπρόσθετη παρακολούθηση και αναπνευστική υποβοήθηση.

• Τεστ apgar - πότε υπάρχει κίνδυνος

Αν το τεστ apgar, παραμείνει κάτω του 3, από δέκα έως είκοσι λεπτά, τότε υπάρχει κίνδυνος το μωρό να υποστεί μόνιμα νευρολογικά ή και καρδιολογικά προβλήματα.

• Τα αποτελέσματα apgar

Το αποτέλεσμα 8-10 δείχνει ότι το βρέφος είναι σε καλή κατάσταση. Το αποτέλεσμα 4-7 θεωρείται χαμηλή βαθμολογία, ενώ το 3 ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία.

• Μορφασμοί και βαθμολογία-apgar

O γιατρός εξετάζει τα αντανακλαστικά του μωρού. Αν του χτυπήσει τις πατούσες και κλάψει δυνατά, τότε παίρνει δύο βαθμούς. Αν κάνει μόνο κάποιους μορφασμούς, τότε παίρνει ένα βαθμό και αν δεν βγάλει κανένα ήχο ή δεν κάνει κανένα μορφασμό, τότε παίρνει μηδέν.

• Δραστηριότητα και βαθμολόγηση - apgar

Αν το μωρό κάνει ζωηρές κινήσεις, τότε παίρνει δύο βαθμούς. Αν κινεί ελαφρός τα χεράκια και τα πόδια του, τότε παίρνει ένα βαθμό και αν δεν κινείται καθόλου, παίρνει μηδέν.

• Καρδιακές σφύξεις και βαθμολογία - apgar

Αν οι σφύξεις είναι πάνω από 100 το λεπτό , τότε παίρνει δύο βαθμούς. Αν είναι ένα βαθμό λιγότερες από 100 , τότε παίρνει ένα βαθμό και έχει απουσία καρδιακών σφυγμών, τότε παίρνει μηδέν.

• Αναπνοή και βαθμολογία - apgar

Αν το μωρό κλαίει δυνατά, τότε παίρνει δύο βαθμούς. Εάν κλαίει σιγανά ή είναι αδύνατο το κλάμα του, τότε παίρνει ένα βαθμό και αν δεν κλαίει καθόλου παίρνει μηδέν.

• Εμφάνιση και βαθμολογία - apgar

Εάν το χρώμα του δέρματος του μωρού είναι ροδαλό, τότε παίρνει δύο βαθμούς. Αν το χρώμα του δέρματος του είναι ροδαλό αλλά τα άκρα του είναι μπλε, τότε παίρνει ένα βαθμό και αν το χρώμα του δέρματος του μωρού είναι ωχρό, τότε παίρνει μηδέν.

• Η επανάληψη του τεστ apgar

Στην επανάληψη που γίνεται πέντε λεπτά μετά τη γέννηση του μωρού, διαπιστώνεται πόσο καλά τα καταφέρνει το μωρό έξω από τη μήτρα, στην καινούργια του ζωή.

• Βαθμολογία του τεστ apgar

Αν η βαθμολογία του μωρού σας είναι υψηλή, το πιθανότερο είναι ότι το μωρό σας, θα προσαρμοστεί άψογα στο νέοπεριβάλλον, αντίθετα εάν η βαθμολογία είναι χαμηλή τότε το μωρό χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και πιο πολλές εξετάσεις.

• Τι σημαίνει apgar

Κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε ένα από τα πέντε χαρακτηριστικά που αξιολογούνται σε αυτό το τεστ. A : εμφάνιση - appearance, P : καρδιακές σφύξεις - pulse, G : μορφασμός - grimace, A : μυϊκός τόνος - activity, R : αναπνοή - respiration.

• Πότε γίνεται το τεστ apgar

Το τεστ apgar γίνεται ένα λεπτό ακριβώς μετά την γέννηση του μωρού και επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε λεπτά.

• Apgar

Το APGAR είναι το πρώτο τσεκάπ του μωρού. Πρόκειται για μια μέθοδο αξιολόγησης της γενικής κατάστασης του βρέφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου